15 milliárd dollárt fektethet be a napenergiába Warren Buffet

Habár egy nemrégiben megtartott Las Vegas-i befektetői összejövetelen a milliárdos befektető legenda nem tudta pontosan, hogy mennyi pénzt fektetett eddig megújuló energetikai projektekbe, ez nem tántorította el attól, hogy látatlanban is megduplázza az összeget. Mikor helyettese közölte vele, hogy eddig bizony 15 milliárd dollár ment ilyen célra, csak annyit felelt: „Ami engem illett, még biztosan van 15 milliárd dollár, ami készen áll az ilyen befektetésekre.” Mivel a piac árgus szemekkel figyeli Buffett minden megmozdulását, kijelentése várhatóan másokat is arra ösztönöz majd, hogy pénzt fektessenek az iparágba.

Buffett egyébként 2000 óta foglalkozik energetikai befektetésekkel: ekkor vásárolt meg egy iowai energetikai céget, amelyet utána rendszeres és nagy összegű tőkeemelésekkel segített a terjeszkedésben. A cég elektromos hálózatokat üzemeltet az Egyesült Királyságban, gázvezetékeket épít keresztül-kasul az Egyesült Államokban és leányvállalatán keresztül megújuló erőműparkokkal is rendelkezik. Ráadásul más energetikai rendszerüzemeltető vállalatokkal ellentétben a cég rendszeresen visszatartja a nyereséget, aminek köszönhetően az eljövendő évtizedben Buffett elmondása szerint 30 milliárd dollárt tud majd befektetni az energetikai szektorba.

A befektető kijelentését alighanem az Egyesült Államok kormányzata is örömmel fogadta, hiszen egy ekkora befektetés jelentősen segítheti az ország függetlenedését a fosszilis energiaforrásoktól, ami pedig segíthet abban, hogy 2030-ra a 2005-ös kibocsátási szintek 70 százalékára csökkentsék az üvegházhatású gázok emisszióját.

Buffett és a megújulók

Talán kevesen tudják, hogy a nagy vegyipari és energetikai hálózatfejlesztő cégek mellett Buffett érdekeltségébe 2012 óta tartozik egy kifejezetten megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalat. Ennek neve MidAmerican Renewables, és már működése első évében impozáns akvizíciókkal hívta fel magára a figyelmet a tengerentúlon, mikor megvásárolt néhányat a világ legnagyobb fotovoltaikus projektjei közül.

Persze a cégnek nem volt nehéz dolga, hiszen anyavállalata – Berkshire Hathaway’s MidAmerican Energy Holdings Company – évi 11,2 milliárd dolláros árbevétellel és közel 50 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezik. Ilyen háttér mellett könnyű volt gyorsan az élre törni. És pusztán azért, hogy érezzük, mekkora projektekről is beszélünk, íme a cég három megújuló-energetikai zászlóshajó projektje.

A MidAmerican Renewables vásárolta meg többek között az 550 megawattos kaliforniai Topaz Solar Farm projektet, amelynek fejlesztése 2011 novemberében kezdődött. A cég várakozásai szerint a napelemfarm valamikor 2015 elejétől működhet teljes kapacitással. A fejlesztés 25 éves áramátvételi szerződéssel rendelkezik.

Hasonlóan grandiózus fejlesztés az Antelope Valley Solar Projects is, ami voltaképpen két párhuzamos projekt összesen 579 megawatt kapacitással. A fejlesztés valamikor 2015-ben fejeződik be, ami után hosszú távú szerződések keretében értékesíti majd a villamos energiát.

A fenti kettő mellett eltörpül a 290 megawattos Agua Caliente fejlesztés. Az 1,8 milliárd dolláros fejlesztésnek 49 százalékban tulajdonosa Buffett vállalata. Az építkezés valamikor az idei évben fejeződik majd be.

És hogy miért lehet fontos Buffett mostani kijelentése a megújuló energiaforrások kapcsán? Mert a legendáról köztudott, hogy finoman szólva is gyakran megtalálja a magas megtérüléssel kecsegtető területeket. Ez a mostani kinyilatkoztatás pedig egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy Buffett lát „keresnivalót” a szél- és napenergetikai projektek környékén.

forrás: chikansplanet.blog.hu