Az FM következetesen kiáll Magyarország GMO-mentességéért

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet szerdán közös közleményben hozták nyilvánosságra, hogy ellenzik az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást, mert az véleményük szerint veszélybe sodorhatja többek között Magyarország GMO-mentességét. A zöld szervezetek szerint a transzatlanti kereskedelmi és befektetetési partnerségről (TTIP) szóló egyezmény egyik legfőbb veszélye, hogy fellazítaná az élelmiszerekkel, vegyi anyagokkal és egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos szabályokat.

A szaktárca pénteki közleményében leszögezte: a TTIP megállapodás tárgyalásaira az Európai Bizottság számára jóváhagyott tárgyalási álláspont pontosan tükrözi az EU- tagállamok konszenzuson alapuló álláspontját. A megállapodás tárgyalásainak megindításával kapcsolatban a Bizottság számára jóváhagyott mandátum nem tartalmaz GMO vonatkozású témákat, tehát a Bizottság nincs felhatalmazva arra, hogy a TTIP keretében az USA-val GMO témában tárgyaljon.

Rámutattak: a március 26-i EU-USA csúcstalálkozón elhangzott, hogy a TTIP tárgyalásoknak nem célja a felek fogyasztó-, környezet-, és egészségvédelmi normáinak csökkentése.

Jelezték: a tárgyalásokra vonatkozóan a magyar álláspont az, hogy az ország nem fogad el semmiféle engedményt, amely a hazai GMO-mentességet veszélyezteti. Ez az álláspont teljes mértékben összhangban áll az Alaptörvénnyel és a Magyar Országgyűlés által 2006-ban elfogadott GMO stratégiával, tartalma pedig a jövőben sem változhat. A szaktárca eddig is és a jövőben is a leghatározottabban fogja képviselni a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, mint alapelvet.

A tervezett megállapodásról a civil szervezetek részéről olyan félelmek is felmerülnek, hogy az Európai Bizottság fel fogja gyorsítani a GMO-engedélyezési rendszert. Ezzel kapcsolatban a tárca közölte: az EU GMO-engedélyezési rendszere és a TTIP tárgyalások folyamata nincs összefüggésben. Az FM az Alaptörvénynek megfelelően képviseli a magyar álláspontot az EU-ban a GMO-engedélyezési rendszer reformjával kapcsolatban, a jelenlegi jogszabályokban foglalt határidők szinte biztosan nem módosulnak a jövőben.

“Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a jelenlegi GMO-kra vonatkozó uniós szabályozás semmiképpen ne módosuljon számunkra kedvezőtlen, enyhébb irányba” – szögezték le a közleményben.