Ki lesz az Év Felújítója?

A rezsi kifizetése sok háztartásnak komoly terhet jelent, és ezen – hosszú távon – csak otthonunk energetikai felújításával segíthetünk.  Bár egy ilyen korszerűsítés komolyabb beruházást igényel, hosszú távra szól és jelentősen növeli az ingatlan értékét (egy korszerűsített épület akár 15-20 %-kal érhet többet) valamint a benne élők komfortérzetét.  Az energiahatékonysági beruházásoknak több fajtája van: világítás korszerűsítés, fűtés korszerűsítés, nyílászáró csere, hőszigetelés.

„Sokan mondták, hogy felesleges a felújítással bajlódni, hiszen a ház jó állapotú; kár hozzányúlni. Egy kicsit el is bizonytalanítottak, de végül nekem lett igazam, hiszen már most jelentős megtakarítást könyvelhetek el!” – jellemezte felújításukat a mellékletben bemutatott balatonszentgyörgyi ház tulajdonosa, Deák Magdolna, akinek úgy sikerült 40-50%-os éves energiaköltség-megtakarítást elérni, hogy a beruházás hét év alatt teljesen megtérült.

A fenti példa nem egyedülálló hazánkban, évente számtalan energiahatékonysági felújításra kerül sor, de még mindig sok az energiapazarló ház. Fontos, hogy minden háztulajdonos felismerje: bár az energetikai felújítás nem egyszerű feladat, a magas energiaárak mellett előbb-utóbb mindenképpen bele kell vágni.  Egy jól átgondolt és gondosan elvégzett energetikai felújítás több tízezer forinttal „könnyítheti” a háztartás kiadásait, és a befektetett pénz jobban fial, mintha a bankban tartanánk.

Azért, hogy az egész országnak megmutathassa, hogy milyen jó megtérülésű megtakarításokat lehet elérni egy családi ház energetikai felújításával, a MEHI úgy döntött, hogy megkeresi a 2013. év leghatékonyabb családi ház beruházását, az ÉV FELÚJÍTÓJÁT.  Az ÉV FELÚJÍTÓJA címet az a három családi ház-felújító kapja, ahol a beruházás a legrövidebb idő alatt térült meg.

dr. Bart István, a MEHI ügyvezető igazgatója elmondta: „Az energiahatékonysági felújítások hasznosságáról az emberek leginkább a szomszédaik, barátaik beruházásai alapján alkotnak véleményt.  A MEHI azt szeretné, ha az Év Felújítója pályázattal olyan mindennapi hősöket tudnánk bemutatni, akik történetükkel az egész országnak példát mutatnak.  Reméljük, hogy példájuk sok embert sarkall majd arra, hogy belefogjon háza felújításába.”

A pályázaton az a magyarországi családi ház vehet részt, amelyben

·         2013. november 1.  előtt hajtottak végre energiahatékonysági beruházást és azóta lényeges újabb beruházás nem történt;

·         rendelkezik nyilvántartással az energiafogyasztásáról, az energiaköltségeiről a beruházási előtti időszakra, illetve az azt követő időszakra;

·         rendelkezik nyilvántartással a beruházás költségeiről;

·         igény esetén hajlandó beruházását a sajtóban, névvel és arccal bemutatni.

A pályázaton a három leggyorsabb megtérülésű felújítást elvégző háztulajdonos kap egy elismerő oklevelet, egy 100 000 Ft értékű Philips energia-hatékony fényforrás-csomagot, illetve egy-egy energiatanúsítványt a Pannon Műhely Kft. jóvoltából.

A pályázat 2014. március 5-én, a sajtótájékoztató keretén belül kerül kihirdetésre, pályázni 2014. május 16-ig lehet, a kérdőív kitöltésével: http://mehi.hu/projekt/az-ev-felujitoja-palyazati-kiiras

A jelentkezések lezárulta után megtérülési idő szerint rangsorolják a beérkezett pályázatokat, a legjobbakat a Pannon Műhely Kft. auditálja. Az audit célja annak megállapítása, hogy a beadott energiaszámlák, illetve a megjelölt beruházási költség életszerű-e.  (A szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy a nem megalapozottnak tűnő adatokat szolgáltató pályázókat a versenyből kizárják.)

A facebook oldalon pedig nemcsak a pályázattal kapcsolatos anyagok lesznek megtalálhatóak, hanem további hasznos felújítási információkat és anyagokat is közzéteszünk majd.

https://www.facebook.com/evfelujitoja

Az eredményhirdetésre 2014 őszén kerül sor, díjátadó keretében.