Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a székelyföldi faipari óriásberuházás

A hivatal nem vette figyelembe a megnövekedett teherforgalom és az erdőirtás miatti aggodalmakat, azzal a magyarázattal, hogy a befektető nem foglalkozik kitermeléssel és szállítással, csak feldolgozással, tehát nem vonható felelősségre a teherforgalomért, vagy a fakivágásért. A környezetvédelmi ügynökség figyelmeztet, hogy az általa kiadott engedély nem azonos az építési engedéllyel, viszont a 70 hektáros területet kivonják a mezőgazdasági regiszterből, és ipari területté nyilvánítják. A környezetvédelmi hatóság döntése ellen Sepsiszentgyörgyön mintegy 150-en vonultak utcára vasárnap a verespataki bányaprojekt ellenzőihez csatlakozva – jelentette a lap. A megmozdulást a fűrésztelep ellen folyamatosan tiltakozó civil társulás, az Indigó csoport szervezte.

A civilek a székelyföldi erdők védelmére hivatkoztak, hiszen a gyár évi 800 ezer köbméteres kapacitása gyakorlatilag a Kovászna és Hargita megyében kitermelt összes fenyőmennyiséget felemésztené. Ráadásul a feldolgozó nem vállal semmilyen felelősséget a majdani erdőirtásért.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.