Balog Zoltán kitüntetést adott át Csíkszentmihályi Mihálynak Los Angelesben

Balog Zoltán Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Magyar Érdemrend nagykereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Csíkszentmihályi Mihálynak tudományos tevékenysége és életműve elismeréséért amerikai útja során 2014. december 6-án, Los Angelesben.

A tárcavezető beszédében elmondta: „Csíkszentmihályi Mihály gondolatait az elmúlt évtizedekben az élet legkülönbözőbb területein hasznosították, könyvei a bestseller listák élén állnak. Tudományos munkájával sokat adott a nemzetnek: a flow-elmélet a magyar tudományos világ és a magyar értelmiség egyik legfontosabb identitás-forrása. Az elméletet a vezetőképzésben, az oktatásban, a szabadidő eltöltésében, az idősek aktívvá tételében, a börtönviselt fiatalkorú bűnözők rehabilitációjában, vagy a fogyatékos emberekkel való foglalkozásban is hasznosítani lehet.”

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, pedagógus, egyetemi tanár. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. A „flow-elmélet” kidolgozója. Az elmélet szerint a flow állapota segít a társadalomban zajló pozitív folyamatok felerősítésében is. Könyveiben arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság és hogyan érheti el az ember a boldogság állapotát. Csíkszentmihályi Mihály 1998 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Budapest, 2014. december 7.