Gátfelhajtási engedély

Gátfelhajtási engedély

Gátfelhajtási engedély

Fontos új információ!
Online Gátfelhajtási engedély vásárlás!
(Nyugati Főcsatorna)

Gátközlekedési engedély

Gátfelhajtási engedély

TÉRKÉPEK

Az aktuális térképeket az alábbi linkre kattintva tekintheti meg: LINK

A Nyugati-Főcsatorna vízterülete:

A Nyugati-főcsatorna Tiszavasvárinál ágazik ki a Keleti-főcsatornából. Teljes hossza 70 km. A vízkormányzást négy zsilip teszi lehetővé. A csatorna felső vezetésű, vagyis talajvízzel nem terhelt. Ez biztosítja a csatorna jó vízminőségét. A Gyökérkúti-zsilip alatti szakaszon a meder szélessége 10-12 méter között változik, a vízmélység 2-2,5 méter körüli. A maximális vízhozam a szakasz felső pontján 7 m3/s, a legalsó ponton 4 m3/s. Sajnos azonban az öntözővíz-igény csökkenése miatt az aktuális vízhozam ezeknél az értékeknél jelentősen kisebb. Nagyobb áramlásra inkább a tavaszi és őszi időszakokban lehet számítani, amikor a Halgazdaság több tavát egyszerre tölti fel. A szakaszon a mederszél a vízáramlás hatására padmalyosodott. Az aljzat a sodorvonalban kemény, a mederszélen gyengén iszapos. A szegélynövényzet, amely túlnyomó részben nád és gyékény nem széles, ez jól horgászhatóvá teszi a területet. A halaknak jó búvóhelyet jelent a parti növényzet gyökérzete, a benyúló hajtások, valamint a kisebb hínárfoltok. A gátakon száraz időben felhajtási engedély birtokában gépkocsival is lehet közlekedni.

A Nyugati-Főcsatorna állatvilága:

A Nyugati-főcsatornára az alföldi vízfolyások halfaunája jellemző. A Tisza közelségének köszönhetően időnként igazi folyóvízi halak (pl. domolykó, menyhal is előkerülnek). A csatornában fellelhető fajok száma 35. Szakaszunkon a halfaunisztikai vizsgálatok eredményei szerint domináns faj a karika keszeg, a bodorka, valamint a küsz. Nagyobb egyedszámban jellemző a vízre a jász, a vörösszárnyú keszeg és a compó. A szakasz domináns ragadozója a csuka, de jelentős mennyiségű a süllő és a harcsa állomány is. A nagy sügérek kedvelői eredményesen próbálkozhatnak a faj megfogására akár kishallal, akár pergetve. A gyorsabb folyású részeken eredményesen lehet balinra horgászni.

A Nyugati-Főcsatorna horgászható:

  • a Tiszavasvári beeresztőtől a Cserepesi hídig mindkét oldalán (0+000-49+255)
  • a Cserepesi hídtól a gyökérkút vasúti zsilipig a Hortobágyi Nemzeti Park területe, behajtani tilos (49+255-60+660)!!!
  • a Gyökérkút vasúti zsiliptől a 3-as elosztó műtárgyig, folyásirány szerinti jobb part horgászható (60+660-70+225)
  • a Halastói tápcsatorna mindkét partja horgászható

Hortobágyi Nemzeti Park:

A Hortobágy Európa legnagyobb szikes pusztája. Itt alapították meg Magyarország első nemzeti parkját 1973-ban, a 81 ezer hektár kiterjedésű Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP). A terület a Világörökség része.

A Hortobágy sajátos földrajzi tájegység: Magyarország legtágasabb legelőterülete, amely az egyik jellemző ősfoglalkozást, az állattenyésztést annak régi vonásaival együtt máig megőrizte.
Az 1999-től a Világörökség részeként számon tartott terület magában foglalja a Hortobágyot és a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, mint amilyen a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a pásztorvilág életét bemutató Pásztormúzeum épülete.

A Hortobágy vidéke Hajdú-Bihar megye legmelegebb része. A napi hőingadozás nagy, a nappalok tikkasztó hőségét a hűvösebb, felfrissülést hozó éjszakák teszik elviselhetőbbé. A tíznél több halastó mellett három észak-déli irányú, jelentősebb vízfolyást találunk a Hortobágyon. Természetes víz a pusztát középen átszelő Hortobágy folyó. A Keleti- és a Nyugati-főcsatorna a nemzeti park peremén szállítja a Tisza vizét.

A vidék átlagos tengerszint feletti magassága 92 méter körüli. Legmagasabb pontja a Bürök-halom (105 m). A puszta legszembeötlőbb felszíni formái a kurgánok vagy kunhalmok.

A tervezett, építendő kerékpárút ismertetése:

1. SZAKASZ: TISZAFÜRED – HORTOBÁGY-HALASTÓ KERÉKPÁR ÚT CKM-010-2019 PST: B038.06​

Létesítmény: Önálló 2×1 haladósávos kerékpárút építése
Tervezési szakasz kezdete (~0+000m) : Tiszafüred belterület 33. sz. Füzesabony – Debrecen másodrendű főút és Kertész utca csomópont (38+117 kmsz.)
Tervezési szakasz vége (~6+900m): Tiszafüred külterület 33. sz. Füzesabony – Debrecen másodrendű főút és Szabadság utca csomópont (44+976 kmsz. – Egyeki elágazás)
Vonalvezetés: 33. sz. Füzesabony – Debrecen másodrendű főút északi oldalán

2. SZAKASZ: (2. VERZIÓ)​

Létesítmény: Önálló 2×1 haladósávos kerékpárút építése
Tervezési szakasz kezdete (~6+900m) Tiszafüred külterület 33. sz. Füzesabony – Debrecen másodrendű főút és Szabadság utca csomópont (44+976 kmsz. – Egyeki elágazás)
Tervezési szakasz vége (~21+300m): Egyek külterület 3322. j. Hortobágy – Telekháza összekötő út Nyugati főcsatorna keresztezés (3+317 kmsz.)
Vonalvezetés: Meglévő mezőgazdasági dűlőút nyomvonala mellett épített kerékpárút

3. SZAKASZ:​

Létesítmény: Önálló 2×1 haladósávos kerékpárút építése
Tervezési szakasz kezdete (~21+300m) Egyek külterület 3322. j. Hortobágy – Telekháza összekötő út Nyugati főcsatorna keresztezés (3+317 kmsz.)
Tervezési szakasz vége (~29+200m): Hortobágy külterület Hortobágy–halastó vasútállomás környezete
Vonalvezetés: Meglévő csatorna töltésén és meglévő vasútvonal mellett épített kerékpárút

Online Gátfelhajtási engedély vásárlás!

Gátközlekedési engedély – Gátfelhajtási Engedély

Díjak | Ügyfélszolgálat | Díjmentes és tiltott szakaszok | Ellenőrzés, pótdíjak | Regisztráció és vásárlás | GYIK | Adatvédelmi tájékoztató

© Rendszer Kontroll Rendszerszervező és Folyamatirányító Kft. | Adószám: 14725809-2-42 | Cégjegyzékszám: 01-09-283085

Cím: 1066 Budapest, Teréz körút 12. | E-mail: ugyfelszolgalat@gatfelhajtasiengedely.hu
© 2021 Rendszer Kontroll Kft. Minden jog fenntartva