Ingyenes Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó Tanfolyam

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ tanfolyam indul Bács-Kiskun megyében!

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ - Jánoshalma - felnottkepzes.hu - Felnőttképzés - IOSZIA

Megye Település Képzés megnevezése OKJ szám/SzPk szám Képzés óraszáma
Bács-Kiskun Jánoshalma Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó 31 541 12 360

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó részszakképesítés OKJ tanfolyam, Felnőttképzési engedély (E-000526/2014/A033) alapján folytatott képzés azonosító száma: 31 541 12
Az Élelmiszer szakmacsoportban a szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés

Az egészséges táplálkozás térhódításával, nem csupán a friss, hanem a feldolgozott, tartósított gyümölcs és zöldségfélék iránti kereslet is megnőtt az utóbbi években. A tartósítóipar egyre több féle nyersanyagot dolgoz fel. Így mindenképpen elmondható, hogy a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakemberek iránt van kereslet a munkaerőpiacon. A munkaerőpiacon annak az álláskeresőnek vannak nagyobb esélyei munkát találni ebben a szakmában, aki szakmailag jól képzett, motivált abban, hogy tovább képezze magát, megismerjen újabb technikai és technológia eljárásokat, módszereket.

Foglalkozás jellemzői
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, szakember jellemzően olyan élelmiszergyártó cégnél végzi munkáját, ahol gyümölcs és zöldségféléket tartalmazó termékeket állítanak elő. A nagy konzerv és hűtőgyárakban ugyanúgy szükség van munkájára, mint a házi készítésű termékeket előállító kisebb gazdasági társaságoknál. Feladata többek között a gyümölcsök és zöldségek átvétele, minősítése, tárolása, tisztítása és a technológiai műveletek szakszerű végrehajtása.

A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata a különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni,
  • tárolni, előkészíteni,
  • zöldségkonzerveket gyártani,
  • gyümölcsbefőtteket készíteni,
  • lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani,
  • aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani,
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
  • üzem víz- és energiagazdálkodását megszervezni,
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
  • munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése
– Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
– Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 56/2016. (VIII. 19.)  FM rendelet 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
– Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Képzési Modulok listája:
– 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
– 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó

Képzés megnevezése: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
OKJ azonosító: 31 541 12
Nyilvántartási szám: E-000526/2014/A033
Képzés helyszíne: Jánoshalma
Óraszám: 360 óra
Elmélet és gyakorlat óraszáma:
136 elméleti; 224 gyakorlati óra

A szakképesítés rövid leírása:

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata a különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
  • zöldségkonzerveket gyártani,
  • gyümölcsbefőtteket készíteni,
  • lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani,
  • aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani,
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
  • üzem víz- és energiagazdálkodását megszervezni,
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
  • munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A képzés moduljai:

10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

Bemeneti feltételek:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Bemeneti kompetenciák iskolai előképzettség hiányában: igen/nem: a képzés megkezdhető a 56/2016. (VIII. 19.)  FM rendelet 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükséges

Életkor: Betöltött 16. életév és tankötelezettség teljesítése

A résztvevők kiválasztásának a módja:

Írásbeli és szóbeli szakmai alkalmassági vizsgálat; foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

A tanfolyammal kapcsolatban érdeklődjön a lakóhelye szerinti területileg illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán!

Képző elérhetőségei:

E-mail: nikolett.h@ioszia.hu, WEB: www.felnottkepzes.hu, Telefon: +36 (30) 586-32-29

Jelentkezz!

Üdvözlettel:
“IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény.
FELNŐTTKÉPZÉS