Ülésezett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács

Ma reggel a testület elnöki feladatait ellátó emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán meghívására összeült a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT). Az ülésen a Tanács munkájában részt vevő szervezetek képviselői megvitatták az idén júniusban a Dunán végigvonuló, rekordméretű árvízhez kapcsolódó sikeres védekezési és helyreállítási munkálatokból fakadó tapasztalatokat.

Az ülésen a testület elnöke, Balog Zoltán beszámolt arról, hogy a nyár eleji, soha nem látott méretű dunai árvíz következtében létrejött példátlan összefogásnak köszönhetően több mint 460 millió forint adomány gyűlt össze a Nemzeti Összefogás Vonalán és Számlaszámán. Az adományokról a Tanács eddig három részletben döntött. Az NHKT munkájában résztvevő segélyszervezetek közül a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet eddig 56-56 millió Ft összegben (5, 25 és 26 millió Ft) a Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat 52-52 millió Ft összegben (5, 25, 22 millió Ft) részesült a felajánlásokból. A befolyt adományokat a szervezetek védekezési és helyreállítási munkákra fordították és fordítják.

A mai ülésen a fennmaradó 194 millió forintból 143 millió forint egyenlő mértékű felosztásáról is döntöttek a Tanács tagjai, mely összeget a szervezetek a sérült lakóépületek újjáépítésére fordítanak. A még fennmaradt felajánlásokhoz a szervezetek a későbbiekben jutnak hozzá. Az ülésen ismét elhangzott, hogy minden magánszemély és szervezet kiemelt köszönetet érdemel, aki, amely adományával támogatta a Nemzeti Összefogás Vonalát.

A júniusban létrejött NHKT feladata a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetek kezelése során az adományok gyűjtésének és a rászorulókhoz való eljuttatásának koordinálása. A testület munkájában az EMMI, a Belügyminisztérium, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett az említett legnagyobb magyarországi segélyszervezetek képviselői vesznek részt.