Veszélyben Sanghaj fenntarthatósága a lakosság növekedése miatt

A városi tájékoztatási hivatal által az MTI tudósítójának eljuttatott összeállítás a 24 milliós város elmúlt évekbeli fejlődésének környezetre gyakorolt hatását vizsgálta.

Sanghaj 2008 és 2012 közötti gazdasági statisztikái rendkívüli fejlődési ütemre mutatnak rá, hatalmas beruházásokkal, gyors urbanizációval, a városi és a migráns lakosság számának növekedésével. Világváros jellege, gazdasági központ szerepe, kedvezményes politikái, az átlagosnál magasabb életszínvonala miatt a metropolisz mindig is kiemelt célpontja volt a belső migrációnak, és Kínán belül a legtöbb külföldi is itt él.

A lakosság növekedése ugyanakkor komoly mértékben károsítja a város környezetét, és megkérdőjelezi a gazdaság növekedésének fenntarthatóságát is.

Sosem látott mennyiségű gépjármű száguld például az utakon és szennyező gyár működik ma Sanghajban, miközben a környezet védelmére fordított kiadások nem nőnek – mutat rá a hivatal jelentése. A 2012 során a város bruttó hazai termékének (GDP) mindössze 2,8 százalékát fordította környezetvédelemre, amely a 2008-as értéknél is kevesebb.

Ha a városi vezetés nem fordít több pénzt a környezeti problémák kezelésére, az hosszú távon katasztrófához vezethet – figyelmeztet a tanulmány.

A dokumentum szerint a város levegője minden korábbinál szennyezettebb, az egészségre legártalmasabb, 2,5 milliméternél kisebb átmérőjű úgynevezett finom porszemcsék aránya tavaly januárban és decemberben is rekordot döntött. A vizek szennyezettsége is mind nagyobb problémát jelent: a folyók és tavak több mint fele veszélyes mértékben szennyezett, és a vizek környezetének talaja is mérgező anyagokkal teli. A föld minőségén túl annak mennyiségével is gondok adódnak: a fokozódó mértékű beépítettség miatt a város mezőgazdasági termelőterülete évről évre két számjegyű mértékben csökken, 2012 végén mindössze 2 600 négyzetkilométert tett ki. A helyzet kezelésére konkrét cselevési tervet kell a városvezetésnek összeállítania, és ehhez megfelelő pénzügyi alapokat biztosítania – tanácsolja a jelentés.